• Új generációs, az Egyesült Királyságban készülő elektromos Crossovert jelentett be a Nissan
  • A Nissan partnere és világvezető akkumulátor gyártó Envision AESC vállalat egy új, 9 GWó kapacitású gigagyárat fog építeni a legkorszerűbb akkumulátor technológiával, évi 100.000 db akkumulátor gyártói kapacitással, mely ennek háromszorosára bővíthető
  • Megújuló energiával működtetett ‘mikrohálózat’ gondoskodik majd a Sunderlandben történő autógyártáshoz szükséges zöld elektromosáram biztosításáról
  • Az energiatárolásról többek között újrahasznosított villanyautó akkumulátorok gondoskodnak majd

SUNDERLAND, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG – A Nissan a mai napon fedi fel az EV36Zero-t – egy 1 milliárd angol fontos EV Hub-ot, mely egy világelső elektromosautó gyártó ökoszisztémát jelent.

A Sunderlandben található gyár köré épülve a Nissan EV36Zero terve felgyorsítja a vállalat karbonsemlegességhez vezető útját és egy 360 fokos megoldást hoz létre a zéró emissziós autózás érdekében.

Az átalakítási projekt elsőkörben egy 1 miliárd fontos befektetéssel indult el,melyben részt vesz az Envision AESC és Sunderland város önkormányzata is. A Nissan EV36Zero három egymáshoz kapcsolódó területet köt össze: elektromos autózás, megújuló energia és akkumulátorgyártás. Ezzel a lépéssel követendő példát mutatnak a jövő autóipara számára.

Makoto Uchida, Nissan Vezérigazgatója, a következőket nyilatkozta: “Ez a projekt része a Nissan azon erőfeszítéseinek, miszerint karbonsemlegességet szeretnénk elérni
a termékeink teljes életciklusát illetően. A mi átfogó megközelítésünkben nemcsak az elektromosautók fejlesztése és termelése szerepel, hanem helyet kap
a beépített akkumulátorok energiatárolásra való felhasználása, valamint ezek másodlagos célokra való alkalmazása is.”

Az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Boris Johnson, hozzátette: “A Nissan bejelentése, miszerint Sunderlandben gyártják majd új generációs elektromosautóikat az Envision AESC új gigagyárával együtt a bizalom egy jelentős kinyilvánítása az Egyesült Királyság irányába.”

“Az effajta elköteleződések hozzásegítik az országot a klímaváltozással kapcsolatos vállalások teljesítéséhez.”

A Nissan operatív vezérigazgatója, Ashwani Gupta szerint: “Ez a nap mérföldkő a Nissan, a Nissan partnerei, az Egyesült Királyság és az autóipar számára egyaránt. A Nissan az autóipar következő korszakát a teljes elektromosítás és karbonsemlegesség irányába fogja vezetni.”

A 35 éve üzemelő Nissan sunderlandi gyárának jelenleg 6200 munkavállalója van és a most bemutatott projekt 900 új munkahelyet teremt a Nissanon belül, valamint 750-et az Envision AESC vállalatnál.

Az Envision csoport akkumulátor ágazata az Envision AESC, amely egy integrált AIoT (mesterséges intelligenciával kiegészített dolgok internete) okos technológia használatával fogja nyomon követni és optimalizálni az energiafelhasználást, a gyártást és a karbantartást az új gigagyárában, ami által a termelés sebességét olyan mértékben tudják megnövelni, mely évente 100.000 Nissan elektromosautóhoz szükséges akkumulátort képes legyártani.

Az egyesült királyságbeli üzletekért felelős államtitkár, Kwasi Kwarteng nyilatkozata szerint: “Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Nissan nem csupán
megerősítette hitét Nagy-Britanniában, de nagy mértékben bővíti a gyártói kapacitását.”

Egy új generációs elektromos Crossover

Az 1 milliárd fontos beruházás részeként a Nissan 423 millió fontot invesztál egy új generációs, elektromosautó gyártásába az Egyesült Királyságban. A Nissan Crossoverek terén és a LEAF világsikerében rejlő szakértelmére építve új generációs stílust, hatékonyságot és akkumulátortechnológiát ígér, mely még elérhetőbbé teszi majd az elektromos autózásra való váltást.

Az egyesült királyságbeli gyártásból kikerülő termékeket az európai piacokra exportálják majd, ahogyan ez eddig is történt. Az új crossover a CMF-EV platformra épül majd, és a Nissan tervei szerint előreláthatólag évi 100.000 darab készül majd belőle a régió számára.

Az átalakítási projekt a Nissan teljes tőkebefektetését illetően eléri az 5 milliárd fontot, amely a következőket foglalja magába:

  • K+F-el kapcsolatos beruházás a Nissan európai Műszaki Fejlesztő Központjában (Cranfield, Bedfordshire)
  • Támogatás az egyesült királyságbeli Nissan beszállítóknak
  • A gyárat érintő versenyképességi és környezeti újítások
  • Munkaerő képzés


Az új autóval kapcsolatos részletekről, úgy mint az árazás és a technológia, később nyilatkozik majd az Nissan.

A következő generáció EV akkumulátorok

Az Envision AESC cég tulajdonában van az eredetileg Nissan által fejlesztett akkumulátorokat gyártó üzem, mely 2012-ben jött létre. A gyár globális központja japánban található, és jelenleg évi 600.000 darab akkumulátort gyártanak évente. A gyár nagy britanniai csapatának 9 évnyi szakértelem van a háta mögött, mely időszakban a Nissan LEAF és e-NV200 akkumulátorait gyártották. 44 országban 180.000 autó működtetéséhez szükséges cella gyártását vitték véghez, mellyel globális színvonalú minőséget, teljesítményt, biztonságot, megbízhatóságot és költséghatékonyságot tudtak elérni.

Az új EV crossover gyártásához az Envision AESC 450 millió fontot fektet be az Egyesült Királyságban az első gigagyár létrehozásába, mely továbbra is a Nissan gyár területe mellett helyezkedik el.

A hivatalos tervezési folyamat hamarosan kezdetét veszi, mely 9GWó teljesítmény jelent elsőkörben, de szó van egy jövőbeli további 1,8 miliárd fontos befektetésről is az Envision AESC részéről, mely 2030-ra akár a 25GWó kapacitást is elérheti. Az új gyárban készül majd a Nissan 5. generációs akkumulátor cellája 30%-kal nagyobb energiasűrűséggel, mely javítja a hatótávot és a hatékonyságot. Mindezeknek köszönhetően az akkumulátorok olcsóbbak lesznek, illetve az elektromosautók elérhetőbbé válnak a jövőben.
 

Zéróemissziós járművek és zéróemissziós gyártás

Az ökoszisztéma összehozásával a Sunderland városi önkormányzat egy 100 százalékban megújuló elektromos áramot előállító ‘mikrohálózat’ létrehozását végzi, mely évente 55.000 tonna károsanyag-kibocsátástól kíméli majd meg a környezetet.

Az első tervek szerint a meglévő Nissan szél és napelem beruházásokkal együtt akár 10 napelemfarm is készülhet, mely összesen 132 MW energiát termelne.

Egyedülálló módon, a projekt körülbelül 80 millió fontnyi befektetést jelent és egy 1 MW-os, használt Nissan EV/Envision AESC akkumulátorokból álló tárolórendszer létrehozását is magában foglalja, melyet a napsütéses órákban keletkező energia-túltermelés raktározására fognak használni a hálózati kereslet-kiegyenlítése érdekében. A Sunderland városi önkormányzat további befektetéseket eszközöl majd a szóbanforgó ipari régióban, így elérve a korábban említett 1 milliárd fontnyi teljes beruházást.

Nissan az Egyesült Királyságban

A Nissan 1986 júliusában, 35 évvel ezelőtt kezdte meg sunderlandi gyártási tevékenységét. Azóta a létesítmény az Egyesült Királyság történelmének legnagyobb autóipari termelőegységévé nőtte ki magát, 46.000 munkahelyet teremtve.

Ugyanitt, az Egyesült Királyságban található még a Nissan Európai Dizájn Központja Paddington, Londonban (NDE), valamint Nissan Európai Műszaki Fejlesztő Központja, Cranfield, Bedforshire-ben (NTCE), ahol a Nissan járműveinek dizájn és mérnöki folyamatai zajlanak a régió számára.

A jelenlegi Sunderlandben történő termelés a Nissan Qashqai, JUKE és LEAF modellek előállításával foglalkozik, melyek 70 százaléka Európában, 20 az Egyesült Királyságban köt ki és a további 10 százalékát a világ más tájaira exportálják, úgy mint Dél-Amerika, Ausztrália vagy Dél-Afrika.

Az új, 1 miliárd fontnyi Nissan EV36Zero fejlesztés a Nissan elektromosítási tervének és egyesült királyságbeli működésének új fázisát valósítja meg.