• A Nissan harmadik generációs modellje új szintre emeli a Crossover élményt
  • Elegáns, modern dizájn, elektromosautós vezetési élmény egy éppen ideális méretű autóban
  • Prémium autókra jellemző technológiák – elérhető áron
  • Az Egyesült Királyságban tervezték, fejlesztették és gyártották

PÁRIZS – A Nissan vadonatúj Qashqai Crossovere még épp csak, hogy megjelent a bemutatótermekben, de a vásárlói megrendelések már meghaladták a 10.000 darabot Európában.

A Nissan ikonikus Crossoverének harmadik generációja februárban került bemutatásra és most érkezik az európai kereskedésekhez. A Nissan gondosan kivitelezett bevezető stratégiájának köszönhetően a vásárlók már virtuálisan megismerhették a Qashqai új platformját, fejlett elektromosított hajtáslánc-opcióit, valamint kényelmi és biztonsági tulajdonságait.

Az új kivitel esetében is a Nissan megtartotta azokat a fő irányelveket, melyek dizájn és fejlesztés szempontjából jellemzőek voltak a Qashqai korábbi két generációjára is: elegáns dizájn, kifinomult fedélzeti érzet és hatékony hajtáslánc kiemelkedő minőséggel, vezetési élménnyel kombinálva. Az új CMF-C platformnak, a fejlett mérnöki megoldásoknak, technológiának, innovációnak köszönhetően az új Qashqai újra magasra emeli a lécet a Crossover szegmensen belül a vásárlók pedig élvezni fogják ezeket a jellemzőket, mindezt egy helytakarékos csomagolásban, mely stresszmentes közlekedést biztosít a betondzsungelben is.

Az új Qashqaiban olyan technológiák vannak, melyek a prémium autókra jellemzőek, viszont a Qashqai esetében sokkal elérhetőbb áron juthatnak hozzá a vásárlók. Ilyen az adaptív LED mátrix fényszóró, a kategóriában legnagyobb, 10,8”-es LED szemvédőre (nem pedig egy plexi üvegre) vetített kijelző, az intelligens kulcs, mely a telefonnal összepárosítva megjegyzi az adott telefontulajdonos ülés és kormánybeállításait, illetve a nappabőr ülések, melyek nagy gondossággal, 25 napig készülnek.

A Nissan számára a biztonság mindenek felett áll. Éppen ezért az autóban minden olyan technológia alapfelszereltség, amely az egyre szigorodó 5 csillagos EuroNCAP törésteszthez szükséges. Ilyen például az intelligens ráfutásos baleset megelőző rendszer, melynek köszönhetően az autópályán az már nemcsak az előtte közlekedőt figyeli, hanem két autóval előre lát: az előtte közlekedő autó alatt átmegy a radar, és ha a mi autónkhoz képest kettővel előrébb közlekedő autó fékez, akkor a Qashai gyorsabban tudja aktiválni a vészfékasszisztenst, mint a legtöbb a piacon elérhető versenytársa.

„Az első vásárlókkal való beszélgetések során folyamatosan azt halljuk, hogy szeretik jelenlegi Qashqai modelljüket és izgatottan várják, hogy az új változat volánja mögé ülhessenek. Vásárlóink jelentős része végigkísért minket a Qashqai útján az első generációtól kezdve, tehát sokaknak ez lesz a harmadik vagy éppen a negyedik Qashqai vásárlásuk. Ez bizonyítja, hogy a Qashqai milyen jól illeszkedik mindennapi életükbe” mondta Nicolas Tschann, a Nissan Automotive Europe Crossover Termékmarketing Igazgatója.

Ahogy elődei esetében, az új Qashqai stílusának megalkotását is a Nissan Design Europe londoni csapata vezette, míg a mérnöki feladatokat a Nissan Technical Centre Europe végezte el. Az autó gyártása a Nissan kiemelkedő minőségű egyesült királyságbeli gyárában készül, Sunderlandben.

A Qashqai első generációja Európában 2007-ben indult útjára és azonnal létre is hozta a Crossover szegmenst. A vásárlók szerették a robosztus dizájn, emelt üléspozíció és hatékony hajtáslánc opciók kombinációját. Összesen 3 millió európai és 5 millió globális eladás bizonyítja az előző sorokat.

Az új Qashqai 1.3 literes benzinmotorral, mild hibrid technológiával lett felszerelve, mely optimalizálja az autó hatékonyságát. Az 1.3-as erőforrás, melyet a cég többek között a Daimlerrel alkotott meg, az új Qashqai számára 50 ponton lett továbbfejlesztve. Két teljesítmény formában, 140 vagy 158 lóerős változatban kapható, 6 sebességes manuális váltóval vagy az új Xtronic automatával választható (csak a 158 lóerős változat esetében). Az új Qashqai esetében elérhető 12 voltos mild hibrid rendszer nyomaték rásegítést, új motorleállító és gyorsindító rendszert (kizárólag Xtronic esetén), valamint az üzemanyagtakarékosságban és szén-dioxid kibocsátásban (-4g/km) fejlesztést biztosít.

A következő évben a Qashqai hajtáslánc kínálata a Nissan egyedi e-POWER rendszerével fog kibővülni, mely magasfeszültségű akkumulátor és hajtáslánc variálható kompressziós együtthatóval rendelkező 154 lóerős turbó benzinmotor, generátor, inverter és hasonló méretű 190 lóerős elektromos motor (amelyet a cég például a Nissan LEAF-ben is használ) kombinációja. Ez az egyedi megoldás biztosítja az élvezetes, lineáris gyorsulást, ami az elektromos autók jellegzetessége, mindezt a töltés szükségessége nélkül.

Az e-POWER egyedi jellegzetessége, hogy a benzinmotor kizárólag áramelőállítást végez, a kerekeket pedig kizárólag az elektromotor hajtja. Ezt azt jelenti, hogy a benzinmotor mindig az optimális fordulat-tartományában működik, mely hatékonyabb üzemanyag-felhasználást és alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást jelent egy belsőégésű motorhoz képest. Ugyanakkor az akkumulátor miatt adott a lehetőség a fékerő visszatáplálásra, vagyis rendelkezik a hybrid autók előnyeivel is. Lényegében a hybridekhez mérhető a fogyasztás, viszont a gyorsulás az elektromos autók élményét adja. Sőt, még a LEAF-ekből ismert egypedálos vezetés is elérhetővé válik.

Az e-POWER 2017-ben Japánban egy Nissan Note-ban nemcsak, hogy a legeladottabb Nissan lett, hanem az egész japán piacon a legeladottabb autóvá vált, és azóta is óriási sikernek örvend.

Az új Qashqai a következő generációs ProPILOT vezetési asszisztens rendszerrel van ellátva, mely nagyobb segítséget nyújt a sofőrnek a körülmények szélesebb skáláján. A ProPILOT össze lett kapcsolva a navigációval, melynek köszönhetően az autó már nagyobb kanyarokat is be tud venni, és sebességkorlátozás esetén alkalmazkodik a navigációban fellehető információkhoz. Az ügyfelek számára mindez annyit jelent majd, hogy kevésbé lesz fárasztó és biztonságosabb is lesz a vezetés.

Az autó minden használója élvezni fogja a frissített sofőr asszisztencia technológiákat, a megnövelt beltér és csomagtartó méretét, a kabin emelkedett hangulatát, a masszázsüléseket, fejlett érintőképernyőt és a konfigurálható TFT digitális műszerfalat, de még a közel derékszögben nyitható hátsó ülést is.

„Az új Qashqai a Nissan legjavát reprezentálja: kiemelkedő dizájn, innovatív de intuitív technológia, elérhető áron, hatékony és elektromosított hajtás, élvezetes vezetési élménnyel. Örömmel tölt el minket a Qashqai iránti korai érdeklődés és a 10.000 megrendelés messze túlszárnyalta az elvárásainkat„ nyilatkozta Arnaud Charpentier, a Nissan Automotive Europe, Termékmarketing Stratégia alelnöke.